Gemeente Midden-Groningen

Postbus 75, 9600 AB HOOGEZAND

0598 – 37 37 37

gemeente@midden-groningen.nl

www.midden-groningen.nl

Gemeente Midden-Groningen

Midden-Groningen is sinds 1 januari 2018 een gemeente bestaande uit de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde in de Nederlandse provincie Groningen. De gemeenten zijn samengegaan in het kader van de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen 2013-2018. De gemeente heeft 60.740 inwoners per 1 januari 2021 en is hiermee de derde gemeente van de provincie qua inwonertal na Groningen en Westerkwartier.

Erfgoed

Erfgoed is de verzamelnaam voor rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke en beeldbepalende panden en objecten. Een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. In de gemeente Midden-Groningen zijn er verschillende typen monumenten: rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde dorpsgezichten. 

Monumenten zijn beschermd vanuit de Erfgoedverordening.  De bescherming betreft meestal alleen het exterieur van het pand. Sommige monumenten hebben ook een waardevol interieur, dit is dan aangegeven in de redengevende omschrijving.  

De gemeente Midden-Groningen heeft een eigen erfgoedcommissie voor het uitbrengen van adviezen over erfgoed en monumentenzorg.

Mochten de medewerkers in gesprek zijn of niet aanwezig zijn dan kunt u uw vraag ook stellen via de onderstaande button ‘Ik heb een vraag’